Marjatuomipihlajat ovat 2–6 metriä korkeita pensaita, kesävihantia, oksat pystykasvuisia. Kukinto on tavallisesti terttu, kukat väriltään tavallisimmin valkoiset. Pensaiden syysväritys on kauniin keltainen. Marjat ovat raakoina vihreitä, kypsyessään ne muuttuvat pinkin punaisiksi ja ovat sitten kypsinä tummansinisiä, lähes mustia. Marjat sisältävät mm. terveydelle edullisia kuituja, vitamiineja (A, B1, B2, B5, B6, C,E, biotiini, folaatti), karotenoideja (luteiini, zeaksantiini ja alfakaroteeni), kivennäisaineita (kalium, magnesium, kalsium, mangaani, fosfori, rauta, sinkki), rasvahappoja, fenoleita (flavonoleja / mm. rutiini ja kversetiini, flavanoleja, proantosyanidiineja, antosyanidiineja). Antioksidanttisuus on erittäin korkea.
Pohjois-Amerikan preerioilla eläneet alkuperäiskansat ovat käyttäneet saskatoonin marjoja ravintonaan ja terveydenlähteenään.